Takeuchi Safety Guard is een dynamisch systeem dat in staat is om objecten buiten het gezichtsveld van de machinist tijdig te detecteren en de machine automatisch stopt als er een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan. De technologie gaat immers een stuk verder dan passieve veiligheidssystemen zoals camera's, al dan niet in combinatie met waarschuwingen als geluid of licht. Bijzonder aan het systeem is dat het zowel werkt tijdens het rijden als bij het zwenken van de bovenwagen.

De Takeuchi Safety Guard is leverbaar als modulaire kit op alle rupsgraafmachines vanaf de Takeuchi TB240 tot hoger. Afhankelijk van het type vergt dit een éénmalige investering van 3.500 tot 4.000 euro. Een alleszins aanvaardbaar bedrag als hierdoor een ongeval, schade of machinebreuk kan voorkomen worden.

Wie er voor kiest om dit veiligheidssysteem op te laten bouwen, krijgt op de achterzijde van zijn machine een set sensoren geplaatst. Deze meten de afstand tot objecten die zich buiten het directe zichtveld van de machinist bevinden. Dus alles wat je niet kunt zien wanneer je recht vooruit of opzij kijkt. De bijhorende software meet zowel de snelheid van het rijden als de snelheid van het zwenken van de bovenwagen. Door een combinatie van al deze gemeten waarden is de graafmachine op elk moment alert op objecten die een gevaar kunnen vormen.

Zodra de Takeuchi Safety Guard detecteert dat de graafmachine te snel of te dicht bij een obstakel komt, dan zet het systeem alle machinebewegingen stop, waardoor deze in mum van tijd stilstaat. De motor draait door, maar de werkzaamheden worden kort onderbroken. Na een paar seconden wordt  de bediening automatisch vrijgegeven. Dan is de machinist in staat om weer voorzichtig van het object weg te zwenken of te rijden. Aangezien de machine altijd in de Takeuchi Safety Guard modus start, staat het systeem in feite altijd stand-by. Wel is het mogelijk om het tijdelijk te overbruggen, bijvoorbeeld wanneer met de machine door een nauwe doorgang moet worden gereden. In de cabine zitten twee knoppen om de Safety Guard tijdelijk uit te schakelen en weer in te schakelen.

De stopafstand is variabel instelbaar tussen de 40 en 50 cm.

Bron: Verhoeven BV - Maarheeze
Wenst u méér info? Vul hier het contactformulier in.

 

www.delmote.be maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u expliciet akkoord met het gebruik van deze cookies.