Warme dagen, koude nachten: bewaar uw sloophamer staand !

Olielekkage aan uw breekhamer wordt veroorzaakt door oxidatie door condens en een ingedrukte dichting in de behuizing van uw hamer.
Bij velen wordt de sloophamer niet alle dagen gebruikt en ligt vaak horizontaal op een palet aan de kant. Dat zorgt ervoor dat de hamer na een bepaalde periode begint te lekken.

Vooral in de maanden met warme dagen maar met al koudere nachten ontstaat de oorzaak waarbij de beitelbussen of zuigers beginnen te oxideren : condens. Mist en nevel dringen de behuizing binnen en waterdruppels vormen zich tussen de beitelbus en de beitel. Omdat de sloophamer niet wordt gebruikt, bewogen, zorgt de condens ervoor dat de beitelbussen, beitels of behuizingen gaan oxideren. Wanneer de breekhamer dan terug gebruikt wordt brengt de geoxideerde laag schade toe aan alle ringen, afdichtingen en zelfs aan de zuiger.

Het horizontaal wegleggen van uw breekhamer is dus niet zo een goed idee omdat de zuiger door zijn eigen gewicht in de afdichtingen gaat liggen. Deze worden ovaal vervormd en sluiten het hydraulisch gedeelte niet meer goed af. Hierdoor verliest de hamer niet alleen olie maar ook de slagkracht vermindert en cyclustijden worden langer.

Gebruikt u de sloophamer langer dan twee weken niet, volgt u best de regels van de constructeur die u terug vindt in de gebruikershandleiding, of even kort:

  • Haal de beitel uit de hamer
  • Ontlaat het gas van de accumulator
  • De zuiger die de slagen overbrengt op de beitel dient in de hoogste positie geplaatst te worden
  • Het onderste gedeelte van de zuiger, de beitel en de bussen dienen ingevet te worden
  • De hamer dient verticaal weggezet te worden op een droge plaats

Dit wordt meestal allemaal niet gedaan !

Als u de sloophamer ergens binnen verticaal wegzet en ervoor zorgt dat de beitel de zuiger in de hoogste positie in de behuizing drukt, voorkomt u bijna alle kans op oxidatie of het doorliggen in de seals. Omdat de seals en bussen op de juiste positie ten aanzien van een ingedrukte zuiger zitten, heeft condens geen kans op infiltratie. Rechtop wegzetten zal er ook voor zorgen dat de condens druppels weglopen van de onderste beitelbus in plaats dat deze infiltreren. Als de hamer ook nog wordt weggezet in een droge ruimte is de kans op condens bijna nihil.

Gebruik een standaard, de beitel van de hamer plaatst u in een buis, die net wat ruimer is dan de beiteldiameter. De lengte van de beitel op zijn kortst moet de hoogte zijn van de buis. Het kortst is de beitel wanneer hij, na een periode van gebruik, gesleten is en op zijn hoogste positie in de behuizing van de hamer zit. Zo zal de beitel het gewicht van de sloophamer dragen en drukt hij de zuiger door het gewicht altijd in de hoogste positie. Tenminste: als de slangen en koppelingen aan elkaar gekoppeld worden als men hem wegzet. Anders kan de hydrauliek olie niet weg en zorgt deze voor tegendruk die de zuiger niet doet verplaatsen om goed af te dichten. 

Als u met deze tips rekening houdt bij het opbergen van uw sloophamer, gaat hij gegarandeerd veel langer mee !

Bron: Verhoeven BV - Maarheeze (NL)
Wenst u méér info over de Vematec breekhamers ? Klik hier voor de pdf-brochure of vul hier het contactformulier in.

 

 

www.delmote.be maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u expliciet akkoord met het gebruik van deze cookies.